Hapus Subsidi Ganti BRIM : GST Akan Ada Dalam Bajet

subsidi minyak

Pembentangan Bajet 2014 akan diumumkan tidak lama sahaja lagi. D

Dan telah ada perkhabaran seperti yang mana  di sini senaraian subsidi minyak motor dan subsidi minyak kereta yang dinikmati oleh kalangan rakyat Malaysia akan terus ditarik secara beransur-ansur untuk dihapuskan tidak lama sahaja lagi di mana akan digantikan pula dengan pembayaran tunai BR1M 3 (2014). Dan….

Dan yang menariknya lagi, dijangka juga dalam pembentangan Bajet 2014 kali akan dimasukkan sekali cukai barangan dan perkhidmatan (GST) seperti yang diperkatakan ramai sebelum ini di mana ia akan dilaksanakan selepas berakhirnya Pilihanraya Umum ke 13.

Berdasarkan maklumat yang diterima daripada Kementerian Kewangan, aapa tujuan dilakukan semua ini? Nah…ini jawapannya …..

“memelihara negara dan tidak membebankan rakyat”

Ini semua berpunca melihatkan kepada keadaan ekonomi Malaysia yang akan terus tidak menentu dek kerana pertumbuhan rendah dan penurunan imbangan akaun semasa.

Subsidi Bajet 2014GST dijangka akan mengambil masa 14 bulan untuk dilaksanakan selepas ia mula diumumkan kelak dalam pembentangan Bajet 2014. Insyaallah.

GST bukannya pilihan untuk orang ramai, tetapi adalah kemestian kepada semua orang Malaysia keculai barangan seperti susu dan tepung yang akan diberikan rebet sifar.

Pengurangan subsidi akan mula diumumkan pada minggu hadapan. Nantikan. Apa kata anda pula? Sudah bersedia?

Leave a Reply